Hulladékmentes ragasztó csirízből

Hulladék- és vegyszermentes házi ragasztó készítése csirízből, nem csak az ünnepi időszakra!

A karácsonyi készülődésben már évek óta igyekszem az adventi koszorút, ajtó-, illetve asztaldíszeket magam elkészíteni. Nincs ez másként a köszönőkártyákkal és az ajándékok dekorálásával sem. Azonban mindig is zavart a sok, felesleges hulladékkal járó ragasztó használata. Idén ezért kerestem egy hulladékmentes házi ragasztó receptet, ami azon túl, hogy nem jár felesleges hulladéktermeléssel, csak természetes alapanyagok kellenek hozzá! 

Ismerős lehet a papírmasék készítésekor használt csiríz, ami az alábbi receptnek is alapja, egy kicsit felturbózva. 

Hozzávalók:

  • 50 g liszt (fehér- vagy kukoricaliszt)
  • 25 g cukor
  • 2 dl víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 lapos kávéskanál zselatin (opcionális)
  • Pár csepp tartósítószer (opcionális)

Elkészítés:

A cukrot és a lisztet mérd ki egy lábasba, majd keverd össze. Fokozatosan add hozzá a 2 dl víz kb. egyharmadát, majd keverd csomómentesre.

Tedd fel lassú tűzre melegedni, majd addig kevergesd, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor jöhet bele a só és a zselatin, majd folyamatos keverés mellett öntsd fel a maradék vízzel.

Én szerettem volna, ha a ragasztót tovább használhatom, így ekkor tettem bele pár csepp tartósítószert (Euxyl PE vagy Feno PE).

Amikor a ragasztó elérte a krémes állagot, mérd ki egy légmentesen záródó üvegbe és hagyd teljesen kihűlni.

Felhasználás:

Ennek a házi ragasztónak a használata kicsivel macerásabb, mint a bolti verziója, de ecsettel könnyedén felvihető a ragasztandó felületre. Száradási ideje attól függ, mennyire lett híg a ragasztó, de a hatása legalább olyan jó (ha nem jobb), mint a tubusos változatnak.

Amennyiben nem tettél bele tartósítószert, a ragasztó pár hétig biztosan eláll a hűtőben, viszont tartósítószerrel nekem egy hónap után is jó még (remélem tovább is bírja). 

Amennyiben nagyobb mennyiséget készítesz, érdemes csak annyit kiporciózni belőle, amennyit rövid időn belül fel fogsz tudni használni, a maradékot pedig tedd el a hűtőbe!

Jó kézműveskedést kívánok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?