Szárított narancskarika készítése

Varázsolj ünnepi hangulatot a lakásba szárított narancskarika készítésével! Látványos és kreatív program kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Számos környezetbarát és természetes alapanyagokból készült dekorációval díszíthetjük a lakást az ünnepi időszakban, de kétségtelen, hogy a szárított narancskarika az egyik legkönnyebben elkészíthető dekoráció, ami azon túl, hogy gyönyörű látványt eredményez, az otthonunkat is elárasztja a gyümölcsök fantasztikus illata.

Előkészületek:

Idén Karácsonyra maradtam csak a narancsok szárításánál, azonban ugyan így készíthetünk szárított vérnarancs, citrom- vagy grapefruit karikákat is. 

A narancsot vágjuk fel 3-4 mm vastag szeletekre, gerezdekkel merőlegesen. A levágott szeletek levét érdemes egy konyharuhán vagy törölközőn leitatni, így tudunk egy kis időt spórolni a sütési idővel! (A legjobb, ha a törölköző alatt hagyjuk éjszakára)

Szárítás sütőben:

A narancskarikákat sütőpapíron elrendezzük, majd mehetnek a 60-70 °C-os sütőbe. A sütő ajtaját érdemes résnyire nyitva hagyni (akár egy fakanál segítségével), hogy a narancskarikák ne az elpárolgott víz gőzében süljenek. Fél óránként érdemes megforgatni őket, hogy ne hullámosodjanak fel a narancsok. Sütőben a leírtak alapján körülbelül 4 óra után már kellően kiszáradnak a narancskarikák. Ekkor én egy utolsó fél órát még hagyom őket sütőpapír nélkül a sütőben, így zörgősre tudnak száradni.

Szárítás fűtőtesten:

Sütő helyett száríthatjuk fűtési szezonban a radiátoron vagy konvektoron is, ehhez tegyünk sütőpapírt a fűtőtestre és rendezzük el rajta a narancskarikákat. Ez a szárítási mód tovább tart és jóval időigényesebb, azonban ekkor is fontos, hogy legalább naponta kétszer megfordítsuk a narancsokat, hogy ne kunkorodjon fel!

Vigyázzunk, hogy a radiátoron vagy konvektoron se égjenek meg a gyümölcsök, így ha feltekerjük a fűtést érdemes erre az időre leszedni a naracsokat!

Felhasználás:

A kész narancskarikákat pedig szabadon díszíthetjük szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal vagy akár be is festhetjük őket. Átszúrva pedig pamut zsinórral, szalaggal vagy dróttal nagyon mutatós karácsonyfa díszek lesznek majd.

Ezen kívül pedig ajtó-, ablak- vagy asztaldísz is készíthető belőlük. Én egy üvegbe, fényfüzér köré szórtam pár karikát, aranyszínűvé és meghitté varázsolva ezzel a nappalit! 

Jó kreatívkodást kívánok! 🙂

Videó: TikTok

Vélemény, hozzászólás?