Porcelán gyurma díszek készítése

Készítsünk természetes alapanyagokból hófehér porcelán gyurma díszeket Karácsonyra!

Már évek óta igyekszem a legtöbb helyen környezetbarát alternatívákat választani, azonban a szezonális szokások sokszor igen nagy fejtörést okoznak. Ugyan a karácsonyfára díszeket már jó ideje nem vettem, amikor megláttam Ligeti Bolt receptjét, nagyon megörültem, hogy ilyen gyönyörű, elegáns, hófehér díszekkel varázsolhatom zöldebbé a Karácsonyt. 🙂

De lássuk is a receptet!

Hozzávalók:

  • 1 csésze szódabikarbóna
  • 1/2 csésze kukoricakeményítő
  • 3/4 csésze víz

Ennél a receptnél az arányokra kell figyelni! Én 250 ml-es pohárban mértem ki a hozzávalókat, de igénytől függően kisebb és nagyobb mennyiséget is készíthetünk!

Elkészítés:

Egy lábasba öntsd össze a hozzávalókat, majd csomómentesre keverd össze őket, míg tej szerű állagot nem kapsz. 

Az így kapott keveréket ezután lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett kezd el melegíteni addig, amíg egy sűrű masszát nem kapsz. (Nem érdemes nagyon sokáig melegíteni, ugyanis a masszából elpárolgott víz miatt formázáskor a gyurma felrepedezhet!)

A sűrű gyurma masszát ezt követően kanalazd ki egy nedves konyharuhába, és lefedve hagyd kihűlni. A nedves konyharuha megakadályozza a gyurma kérgesedését és idő előtti száradását.

Miután kihűlt a gyurma még érdemes hagyni pihenni, így később könnyebb lesz formázni!

A pihentetett gyurmát nyomkodjuk át, majd egy nyújtódeszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Ezt követően pedig szabadon választott formával kilyukaszthatod és mintázhatod. Használhatsz cukrászati mintázóhengert, egyszerű csipkét, különböző fűszereket (csillagánizs, teafű, szegfűszeg). Itt már tényleg csak a képzelet szab határt!

Ami viszont fontos, hogy az akasztóhoz szükséges lyukakat még a mintázáskor helyezzük el a díszeken, mert száradás után már nehéz lesz kilyukasztani. Én Tukko fém szívószálak segítségével szúrtam ki az akasztók helyét, amik így egységesek lettek!

Szárítás:

A díszeket száríthatjuk sütőben 60-70 °C-on, résre nyitott ajtónál 1-2 óráig, vagy a radiátoron, ahol körülbelül fél nap alatt gyönyörűen ki tudnak száradni. 

Viszont érdemes a szárítás módját még a formázás és mintázás előtt eldönteni, ugyanis érdemes azon a konyhai eszközön (szilikonlap, sütőpapír, tepsi) kinyújtani, amin majd szárítani fogod. Ez azért fontos, mert nyújtás után a díszek már nehezen mozdíthatók, és a szebb eredményért nem érdemes formázás után piszkálni és mozgatni őket.

Amennyiben pedig egyenetlen lett a dísz alja vagy széle, finom szemcsés csiszolópapírral vagy körömreszelővel tökéletesítheted a formát. 

Festés:

Nem feltétlen kell ragaszkodni ehhez a csillogó, fehér színhez, a gyurmát szabadon színezhetjük is. Én az ételfestéket preferálom a díszek festétéséhez, de használhatunk fűszereket is a gyurmánk színezéséhez. Ebben az esetben még a masszához keverjünk pár csepp ételfestéket vagy a fűszereket, és csak ezt követően kezdjük el a formázást.

Ha pedig több színt, esetleg mintát szeretnél a díszre festeni, akkor a már megszáradt díszeket akrilfestékkel is tudod festeni. Emellett pedig bio-glitterrel gyönyörű mintákkal dobhatjuk fel a díszeket!

Kellemes időtöltést és jó kreatívkodást! 🙂

Videó: TikTok

Vélemény, hozzászólás?